maanantai 28. kesäkuuta 2010

Lomapäiviä

No nyt se on viimein täällä, kesäloma! Tämän työvuoden jälkeen se tulee kyllä tosiaankin tarpeeseen ja odotan innolla kaikkia seikkailuja, mitä kesä toivottavasti tuo tullessaan.

Lupaavasti loma on ainakin lähtenyt käyntiin. Juhannuksen vietimme kansainvälisessä seurassa kaverin kaverin mökillä Karkkilassa. Yhdessä naureskelimme, että kyllä Candyville on paljon parempi paikka viettää juhannusta kuin vaikka Wienerville; ei niin että Nakkilassa paikkana mitään vikaa olisi! Perjantai-illan vietimme jo perinteeksi muodostuneessa juhannussateessa, mutta loppuviikonlopun sää vaihtelikin ihanan kesäpsykedeelisestä aurinko-sade-aurinko-aurinkosade -ilmasta sunnuntain hellekeliin. Syötyä tuli enemmän kuin kylliksi ja pääsimme myös nauttimaan elämämme ensimmäisistä itsetehdyistä loimulohista; oli kyllä hyvää!

               

Ihaninta oli kuitenkin päästä luontoon! Partiovuosinani vietin paljonkin aikaa luonnossa, mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana on tullut loppujen lopuksi retkeiltyä hirveän vähän. Vaikka nyt hyttysenpuremia löytyykin lähes jokaisesta ruumiinosasta oli silti ihana päästä metsään maistelemaan ketunleipiä ja metsämansikoita ja nauttia järviveden liplatuksesta ja sen makeasta mausta taas pitkän tauon jälkeen. Oli myös hauska nähdä, miten antoisia nämä luontokokemukset ja puunhakkuuseikkailut olivat juhannusporukkamme ulkomaalaisvahvistuksille. Ehkä talviseen kaupunki-Suomeen tottuneen kumppaninikin on tämän jälkeen vähän helpompi ymmärtää, miksi täällä joku saattaisi haluta asua myös ihan pysyvästi...

                             


Tänään olen aloittanut loman leppoisasti kesä-Helsingistä nauttien. Aamulla heräsin töihin lähteneen puoliskoni kanssa samaan aikaan ja menin aamupalalle Taivallahden rantaan erääseen kahvila-elintarvikekioskiin, jota olen halunnut testata jo yli vuoden päivät. Paikka oli mukavan yksinkertainen, perus kioski-kahvila, jossa oli mukava juoda kahden euron lattea (!!) ja lueskella aamun Hesaria kaikessa rauhassa.

Lehden luettuani suuntasin Stokkalle ruokaostoksille. Pyöräilyyn hurahtaneena menin kuitenkin pidempää reittiä Väiskin puiston läpi Hietaniemen kautta Kaivopuiston ympäri Kauppatorille ja keskustaan. En edelleenkään osaa kuin ihmetellä pyöräilyn ihanuutta ja mahdollisuuksia näin hyvillä kesäkeleillä! Helsingin pyörätiet ja -kulttuuri eivät itsessään ole kovinkaan kummoiset, mutta nautin silti suunnattomasta elinreviirin laajenemisesta. Tähän asti olemme pitkälti kävelleet joka paikkaan, mutta vaikka sekin on kivaa, on se myös aikaa vievää. Pyörällä Kaivopuistoon hurauttaa tietöistä huolimatta hetkessä ja Seurasaareenkin pääsee mukavasti iltakävelylle ilman että matkaan tarvitsee valmistautua kuin koko päivän retkeen. 

Ihmisten pyöräilytapoja kyllä välillä ihmettelen. Kypärättömän pyöräilyn pystyn vielä jotenkuten käsittämään, mutta en kyllä ymmärrä, miten niin moni ihminen uskaltaa puhua kännykkään pyöräillessään ja välillä vielä lapsi kyydissä! Jalankulkijoita, suojateitä ja keskellä pyörätietä olevia puita/sähkökaappeja/tietöitä saa muutenkin ajaessaan varoa  vähän väliä, ja silti ihmiset tuntuvat ajattelevan, että kännykkään puhuminen ylämäessä tai kahtakymppiä ajaessa on täysin järkevää. Kavereiden pyörahaavereista kuultuani on minusta ehkä tullut pelkuripyöräilijä, mutta mieluummin pysyn kunnossa sekä yläpäästä että alapäästä enkä lisää turhia häiriötekijöitä pyöräilyäni vaikeuttamaan.

Tästä pienestä hermoilusta huolimatta pyörämatka oli ihana! Auringossa kimalteleva meri ja torikahviloiden hälinä saa minut aina hyvälle tuulelle. Keskellä päivää Akateemisessa ja Stokkallakin oli kiva asioida; ihmisiä ei ollut liikaa ja myyjiäkin tarpeeksi. Ehkäpä juhannusseurani innoittamana olin vähän joulutuulella ja innostuin ostamaan siianmätiä. Juhannuspöytään amerikansuomalainen ystäväni toi nimittäin piparkakkuja. Hän on aina käynyt Suomessa jouluaikaan, jolloin joka paikassa on ollut tarjolla pipareita. Näin ollen hän tietysti ajatteli, että ne ovat tyypillinen suomalainen jälkiruoka eikä niinkään jouluherkku. Hyviltä ne maistuivat näin keskikesälläkin; ehkä itsekin olisi välillä hyvä rikkoa totuttuja tapoja ja syödä vaikka joulutorttuja tai laskiaispullia silloin kun siltä tuntuu, vaikka vuodenaika väärä olisikin!

Nyt on kai vielä vähän aikaista tietää, mistä laulusta tulee tämän kesän renkutus, mutta laitan tähän loppuun vielä minun henkilökohtaiseksi suosikikseni "kesähitti-skabassa" nousseen laulun. Aina välillä olen Jukka Poikaan eri tapahtumissa törmännyt (kuten Kauppatorilla  Helsingin silakkamarkkinoilla pari kesää sitten) ja joka kerta on tullut mukavan leppoisa fiilis, vaikka levyä en välttämättä ostaisikaan. "Mä haluun antaa mielihyvää, iloa ja nautintoa./ En aio sua omistaa, vaan elämääsi somistaa,/niinkuin enkelit tekee./ Mä haluun antaa mielihyvää, lisää lempee sun päiviin./Anna mun nostaa sut pilviin, sillä enkelit tekee niin." Kivaa kesää kaikille!

torstai 3. kesäkuuta 2010

Kesän iloja Etu-Töölössä


Täällä Etu-Töölössä on tosi mukava asua. Varsinkin näin kesäkeleillä, kun ei tarvitse palella sisätiloissa! Muutamana menneenä viikonloppuna täällä asuminen on tuntunut oikein erityisen luksukselta. Ystäviä muualta Suomessa on käynyt kylässä, heitä on ollut kiva nähdä ja sen myötä olen taas itsekin innostunut kiertelemään kaupunkia huvikseni. Väiskin puisto, Taivallahden ranta ja kävelyretket keskustan tapahtumiin ovat kaikki niin helposti saavutettavissa!

Turusta yökylään tulleella ystävälläni oli eräänä aurinkoisena lauantaiaamuna  loistoidea: hän ehdotti että aamupala-/brunssiravintolan sijaan otammekin omat eväät mukaan ja menemme puistoon aamupalalle. Eihän tämä kovin originelliltä idealta sinänsä tunnu, mutta jotenkin pitkän ja kylmän talven jälkeen en itse ollut osannut vielä ollenkaan totuttautua ajatukseen, että aamupalaa voisi nauttia jossain muualla kuin sisätiloissa. Kyllä Väiskin puiston auringossa itse täytetyt reissarit maistuivat hyviltä, eivät ollenkaan yhtä kuivilta kuin vielä edellisenä aamuna ennen töihin lähtöä. Oli sinne puistoon muutama muukin ihminen eksynyt nauttimaan päivästä.


Aurinkoisten aamupalojen lisäksi kesässähän on tietysti ihanaa jäätelö! Taivallahden rannasta löytyy myös aika hyvä Helsingin jäätelötehtaan jäätelökioski. Maultaan heidän jäätelönsä ei ole ihan minun ykkössuosikkieni joukossa, vaikka yhtiön 1922 aloittaneet perustajat olivatkin Italiasta kotoisin ja yleisesti ottaen voisi sanoa, että ei ole italialaisen jäätelön voittanutta! Onneksi sangen hintava pallo on ainakin kooltaan hintansa väärtti! Jos haluaa olla fiksu ja järkevä, niin kannattaa ehdottomasti pyytää jäätelö kuppiin. Mikäli aitoon kesäfiilikseen pääseminen vaatii kuitenkin tahmaisia sormia ja jäätelötahroja t-paidassa, niin suosittelen vanhanajan vohvelia!


Kävelyretkiltä meren rannassa olen saanut inspiraatiota myös kotitaloustöihin. Vielä ei inspiraatio ole johtanut tositoimiin, mutta jäätelökioskin lähettyviltä löytyvä aito oikea mattolaituri näytti aika idylliseltä. Sitä saa kaiken lisäksi yhä  myös oikeasti käyttää mattojen pesuun, toisin kuin monilla sisävesialueilla. Sillä kertaa voiton veti kuitenkin viereinen Meritallin terassi, josta on ihanan rentouttavat näkymät sekä merelle että mattolaiturille. Suosittelen lämpimästi varsinkin kauniiden kesäiltojen iloksi!


Muista kulmilla vieraillesta kesäiloista mainittakoon Naisten Kymppi, jota kävin tänä vuonna ensi kertaa seuraamassa reitin varrelta. Aika hyväntuuliselta meininki näytti, joten ehkäpä ensi vuonna uskaltaudun itsekin mukaan, jos olen siihen aikaan vuodesta maisemissa. Kävin tutkailemassa etukäteen tapahtuman nettisivuja. Oli aika kiva yllätys huomata, että tapahtuma on alunperin 80-luvulla alkanut pienen lenkkiporukan toimesta. He olisivat halunneet osallistua juoksutapahtumaan treenattuaan yhdessä säännöllisesti jonkun aikaa. Kaikki olemassa olleet tapahtumat olivat kuitenkin heidän makuunsa liian kilpailuhenkisiä, joten he päättivät aloittaa oman, vähemmän vakavamielisen tapahtumansa. Ensimmäisessä Naisten kympissä (1984) juoksi sitten 368 naista ympäri Kaivopuistoa kymmenen kilometrin verran. On siitä aika pitkälle tultu, sillä tänä vuonna tapahtumassa oli lähes 18 500 osallistujaa! Mitenköhän minun kerran viikossa punttikselle ja kerran kuussa sauvakävelylle harrastukseni vertautuvat tähän... Tässä vähän haastetta, meidän itse kunkin kuntoiluproggiksille! :)